FILM

Stephen Fry fördömer antisemitism i Channel 4:s julbudskap

Stephen Fry kommer att leverera ett djupt personligt alternativt julbudskap för det brittiska TV-bolaget Kanal 4där han kommer att ta upp den växande vågen av antisemitism över hela världen.

Fry, som är en ateist och humanist, uppmanar till solidaritet och uppmanar allmänheten att fördöma antisemitism som de skulle göra med alla andra former av rasism: “Att ställa upp innebär att säga ifrån och fördöma giftiga uttalanden och hatiska övergrepp var du än hittar det.”

“Det finns en verklig rädsla som förföljer de judiska stadsdelarna i Storbritannien”, fortsätter han. ”Judarna här börjar bli rädda för att visa sig. I Storbritannien, 2023. Kan du föreställa dig att judar är rädda för att vara sig själva utomhus av rädsla för repressalier?”

Fry öppnar meddelandet, som sänds kort därefter Kung Karl IIIav BBC:s årliga jultal, där han offentligt proklamerade sin egen judendom, ett faktum som han säger att många inte inser. “Faktum är att folk ibland hänvisar till mig lite pinsamt som “i huvudsak engelska”, vad det nu betyder,” förklarar han. “Jag antar att det beror på att jag älskar cricket och Shakespeare and the Archers på Radio 4 och att mina stämband känns som om de är gjorda av tweed.”

Men i själva verket säger han att hans judiska mamma kom från Centraleuropa på 1930-talet, medan hans far också var “en bråkdel judisk”.

Han säger att när han växte upp trodde han att att vara gay skulle vara den mest utmanande aspekten av hans identitet som vuxen: “En sanning om mig är dock att jag aldrig för en sekund trodde att det skulle vara ett ämne som Jag hade någon anledning att oroa mig i det här landet var att jag är jude.

Skådespelaren, som har medverkat i “The Morning Show” och “The Dropout” samt varit värd för frågesporter i Storbritannien, citerar Metropolitan Police statistik över en ökning med 1 350 % av rapporterade incidenter av antisemitism i London sedan den 7 oktober, det datum då Hamas-terrorister mördade mer än 1 400 människor av alla religioner i Israel och kidnappade ytterligare 240 (100 av dem släpptes, men den yngsta gisslan, en 11 månader gammal baby, hålls fortfarande fången).

Under tiden, i Storbritannien, fungerade den 7 oktober som en katalysator för en våg av antisemitism. ”Krossade skyltfönster, davidsstjärnor och hakkors målade på väggarna i judiska fastigheter, synagogor och kyrkogårdar. Judiska skolor tvingades stänga”, konstaterar Fry.

Årets budskap producerades av Ben Turner och Leo Pearlman för Fulwell 73 och beställdes av Cimran Shah och Timothy Hancock för Channel 4.

Under de senaste 30 åren har den brittiska public service-kanalen Channel 4 sänt ett “alternativt” julbudskap samma eftermiddag som den brittiska monarken håller sitt traditionella jultal till nationen.

Tidigare gäster att hålla det alternativa talet har inkluderat Sacha Baron Cohen som hans alter ego Ali G, Marge Simpson (spelad av Julie Kavner), Sharon Osbourne och kontroversiellt, 2020, en deepfake av drottning Elizabeth II.

Det alternativa julbudskapet har också använts som ett tillfälle att ta upp allvarliga ämnen: förra årets tal hölls av en AI-robot, medan andra ämnen har inkluderat homofobi, som den olympiska dykaren Tom Daley diskuterade i sitt tal 2021, och rasism, som Doreen och Neville Lawence – vars son Stephen mördades brutalt – tilltalade i deras.

Channel 4:s innehållschef Ian Katz kommenterar: “Det är oundvikligt att de fruktansvärda händelserna i Israel och Gaza har orsakat starka känslor runt om i världen, men den kraftiga ökningen av antisemitiska incidenter i detta land har varit djupt chockerande och gjort att många brittiska judar känner sig rädda. och isolerade. Jag hoppas att Stephens modiga och personliga ingripande kommer att uppmärksamma en form av rasism som inte alltid drar till sig samma oro och fördömande som andra former av hat, och påminna oss om att vi alla har en roll att spela för att upprätthålla brittiska värderingar av respekt och tolerans. ”

Läs Frys fullständiga meddelande, som kommer att sändas den 25 december på Kanal 4 klockan 17.10 lokal tid, nedan:

God Jul! Som barn var jag nästan outhärdligt exalterad över strumpor, spel, choklad och presenter. Än idag skickar doften av köttpajer mig in i anfall av sentimental extas.

Men när jag växte ur barndomen och insåg att jag var gay såg jag en lång, ensam rad jular framför mig. Utestängning, landsflykt och vanära har varit och kommer säkerligen alltid att vara homosexuellas öde. Men kolla! Under mitt korta liv (ja, jag anser det vara kort) har Storbritannien gått mot en förståelse och acceptans av homosexuell kärlek.

Okej, visst är det inte perfekt, men vilken förbättring jämfört med den dystra kultur jag växte upp i.

En sanning om mig, som jag aldrig trodde för en enda sekund skulle vara en fråga som jag hade någon anledning att oroa mig över i det här landet, är att jag är jude. Ja, du hörde mig rätt, jag är jude. Detta kan överraska vissa människor. Detta förvånar mig verkligen. Jag anser mig inte vara särskilt judisk. Faktum är att ibland folk ganska pinsamt hänvisar till mig som “i huvudsak engelska”, vad det nu betyder. Jag antar att det beror på att jag älskar cricket och Shakespeare and the Archers på Radio 4 och att mina stämband känns som om de är gjorda av tweed. Men om du tar en titt på min saliv – som jag gjorde med en av dessa genetiska tjänster – visar den 52 % Ashkenazy-judar. Mer än hälften, vilket var en överraskning. Min mammas judiska familj kom från Centraleuropa på 1930-talet, men min pappa dog utan att veta att han var lite judisk. Kanske är du också lite judisk utan att veta om det. Detta spelar roll? Jag menar, jag “identifierar mig inte som judisk” mer än jag “identifierar mig som engelsman” eller brittisk.

Återigen, jag vet, eftersom jag blev varnad, att jag har funnits på listor över brittiska judar som vissa ultrahögertidningar och webbplatser har publicerat under åren. Och ärligt talat, jag är förbannad om jag ska låta antisemiter definiera mig och ta över ordet jude och injicera det med sitt eget illvilliga gift.

Därför accepterar och hävdar jag stolt identitet, jag är Stephen Fry och jag är jude. Den store irländska tänkaren och författaren Conor Cruise O’Brien sa en gång att “antisemitism är en lätt sovande”. Det verkar som att du vaknade sent. De fruktansvärda händelserna den 7 oktober och det israeliska svaret verkar ha rört upp detta uråldriga hat. Det är plågsamt att se allt våld och förstörelse som sker, och de fruktansvärda förlusterna av liv på båda sidor ger mig överväldigande sorg och lidande. Men oavsett vår syn på vad som händer, så kan det inte finnas någon ursäkt för vissa av våra medborgares beteende.

Sedan den 7 oktober har det varit 50 separata incidenter av antisemitism varje dag bara i London, en ökning med 1350 % enligt Metropolitan Police. Trasiga skyltfönster, davidsstjärnor och hakkors målade på väggar i judiska fastigheter, synagogor och kyrkogårdar. Judiska skolor tvingades stänga. Det finns en verklig rädsla som förföljer Storbritanniens judiska stadsdelar. Det judiska folket här börjar bli rädda för att visa sig. I Storbritannien 2023.

Mina judiska farföräldrar älskade Storbritannien och trodde att judar var mer välkomna här än i de flesta länder. Jag är glad att de inte lever nu för att läsa berättelser i tidningarna som skulle ha påmint dem om 1930-talets Europa de lämnade. De trodde att att vara brittisk innebar att vara rättvis och anständig, men vad kan vara mer orättvist eller oanständigt än rashat, vare sig det är antisemitism, islamofobi eller någon form?

Så vad är mitt budskap denna jul: den enkla sanningen att vi alla är bröder och systrar? Det är naivt, men det är ett lika bra budskap som något annat. I detta ögonblick, inför den största ökningen av antijudisk rasism sedan rekord började, borde judarna stå högt och vara stolta över vem de är. Och det borde du också, oavsett din genetiska makeup.

Att stå upp innebär att säga ifrån och fördöma giftiga förtal och hatiska övergrepp var du än hittar det. Eftersom jag känner och älskar detta land som jag, tror jag inte att majoriteten av britterna är okej att leva i ett samhälle som bedömer att judehat är den enda acceptabla formen av rasism. Så tala ut, stå med oss, var stolt över att vara jude eller jude – eller, om du inte är jude, var stolt över att vi är lika mycket en del av denna stora nation som vilken minoritet som helst, som någon av er.

Och så önskar den här galna kvintessensen queer engelska juden dig – oavsett din ras eller tro, hur du än identifierar dig – all frid, glädje och en mycket god jul, tidigare känd som Twittermas. Och nu låt oss alla andas ut den där stora sucken som judarna har suckat i tusentals år. Hallå.