SPORT

Lord Coe fruktar att fans och idrottare kan uteslutas från OS i Paris 2024

Värld Friidrott President Lord Coe fruktar att fans – och idrottare – kan uteslutas från nästa sommars OS i Paris.

Coe är bekymrad över de skyhöga kostnaderna, med biljetter till ett friidrottspass på Stade de France som kostar upp till £850 på den officiella Paris 2024-webbplatsen. Det billigaste inträdet för ett kvällspass kostar £170.

Friidrott är fortfarande den olympiska sporten nummer ett och efter en utsålning vid VM i augusti i budapestCoe är medveten om kostnaderna.

“Detta kommer att vara de dyraste biljettpriserna för en friidrottsarena som vi någonsin har sett vid de olympiska spelen,” sa han. “Vi ber om en balans.

Det här är svåra balanser för alla organisationskommittéer, men om jag har min World Athletics-hatt på mig vill jag inte att fans sparkas ut från arenan och jag vill absolut inte att idrottare och deras familjer ska sparkas ut från arenan.

Mr Coe

“Det viktigaste elementet här är att du vill ha fans på stadion, du vill ha fans till överkomliga priser. Jag känner till budgetutmaningen – 25 procent av vår budget i London var biljetter.

“Vår biljettstrategi skapades tre år före spelen. Vi visste mer om våra fans i slutet av det. Vi hade några dyra biljetter där, men vi hade också många prisvärda.

”Det här är svåra balanser för alla organisationskommittéer, men om jag använder min World Athletics Hatt, jag vill inte att fans ska sparkas ut från arenan och jag vill absolut inte att idrottare och deras familjer ska sparkas ut från arenan.

“Om man tittar på en idrottares karriär så är det väldigt få idrottare som kan luta sig tillbaka och säga att de fått mer kommersiell sponsring än vad deras familjer investerat.

“De flesta sitter där i slutet av en 15-årig karriär och säger att det var mina familjer som bar bördan av det jag gjorde, när det gäller finansieringstid, engagemang och allt det där. Jag vill vara respektfull mot dem, så det är utmaningen.

“Vi hävdar att dessa priser är oregelbundna. I Budapest hade vi mycket prisvärda biljetter. Tokyo (VM 2025), vi kommer att se till att vi uppnår samma sak också.

“Det kommer alltid att finnas premiumbiljetter, men det är viktigt att våra arenor är fulla av människor som älskar vår sport, inte människor som har råd att gå till OS.”

Coe sa också att hans röst för BBC Sports Personality of the Year på tisdagskvällen skulle gå till världsmästaren i sjukamp Katarina Johnson-Thompson, som återtog titeln i Budapest efter att ha återhämtat sig från en allvarlig akillesskada.

30-åringen valdes tillsammans med Englands målvakt Mary Earpsföre detta cricketspelaren Stuart Broad, jockeyn Frankie Dettori, tennisspelare Alfie Hewett och golfaren Rory McIlroy, men Coe kände att det också borde finnas en plats för 1500m världsmästaren Josh Kerr.

“Det är ett världsmästerskap”, sa Coe. “Självklart ska jag säga det, men jag är inte det minsta nedsättande om någon annan på den här listan. Det är inte mitt problem.

“Poängen är att det finns två verkligt globala sporter; den ena är fotboll, den andra är friidrott. Både Katarina och Josh Kerr har vunnit ett världsmästerskap i en av de mest konkurrenskraftiga sporterna på planeten.

“Tror jag att det fanns plats för båda på den här listan? Självklart gör jag det. Det finns bara Katarina Johnson-Thompson, så självklart kommer jag att säga, som president för World Athletics, att jag skulle rösta på henne, eftersom hon är en världsmästare, det var en extraordinär comeback och hon vann ett globalt världsmästerskap.”