SPORT

Frank Warren kvällen han sköts och Tyson Furys “satsning”

spå något sätt, Frank Warren han skrattar när han minns ögonblicket när en kula bröt hans revben, passerade genom hans lunga och exploderade i sidan av hans bål. “Jag kunde känna detta gurglande, som om jag drunknade”, minns han. “Allt detta blod kom upp.”

Warren var 37 när han sköts en kall novembernatt i Barking, utanför ett av sina hem. boxning show. Bara några dagar från 34-årsdagen av att ha förlorat en halv lunga, sitter åklagaren mittemot mig på sitt kontor i Hertfordshire. Warren, nu 71, är vid betydligt bättre hälsa och komfort i eftermiddag när han slappnar av i en brun läderstol på Queensberry Promotions huvudkontor. Ändå transporterar den oss tillbaka till östra London, 1989, med lätthet.

“Jag borde inte ens vara med i programmet”, säger Warren. “När vi går ur bilen hör jag en smäll. Jag tror att det är en bil som slår tillbaka. Jag ser mig omkring och ser en kille i balaclava och hör ett klick. Jag tror att det är ett skämt. Nästa minut kommer en smäll till och jag känner en smärta i sidan.” Vid den tiden var Warren med en vän, en advokat som heter John Buttress. “John säger (till angriparen), ‘Vad Skit du gör?!’ och hoppar på den. De ligger på golvet, jag ligger på knä. Killen flyr och folk börjar lämna föreställningen – min far, farbror, bröder, en läkare.

“Ambulanserna strejkar, så de satte mig i en polisbil. När föraren backar, dunkar jag i huvudet; han dödar mig! Jag kan höra sirener utanför, och de tar mig till ett sjukhus med passande namn i Shooters Hill. Därefter är jag i en vagn och lysrören blinkar (ovan), precis som på filmerna. Jag kan känna hur de skär av mina kläder, den jäkla nya kostymen jag har på mig. Jag säger till min farbror: ‘Låt dem inte slå ut mig!’ Jag kände att jag hade blivit utslagen… Det var enda gången jag trodde att jag skulle dö.”

Warren med den walesiska boxningsikonen Joe Calzaghe 2003

(Getty Images)

Vad kommer härnäst?

“Jag är ute.”

Polisen besökte Warrens gravida fru hemma och sa till Susan att det fanns en “50/50 chans” att Frank skulle överleva. “Jag vaknar med alla dessa rör som dränerar mina lungor”, säger Warren, “och min första tanke är, “Vilket skräp!” Det finns alla dessa kartonger. Laget var lysande men…

“Jag har några beväpnade poliser som tittar på mig och min familj gömmer tidningarna för mig eftersom många av dem rapporterar att det är en gängskjutning, att pistolen användes i en tidigare skjutning. Allt var skräp. Jag släpptes från sjukhuset och återvände till jobbet efter ungefär två och en halv vecka. Jag borde inte vara det; Jag tappade ungefär tre stenar. Min fru höll på att bli galen. Den tidigare världsmästaren Terry Marsh ställdes senare inför rätta för attacken, men frikändes.

Liksom alla som är fördjupade i en så brutal sport har Warren haft sin del av svåra nätter, särskilt den 30 november 1989. Han har också haft sin del av triumferande nätter, som går tillbaka till hans banbrytande olicensierade shower på 1970-talet. fortsatte att arbeta med “Prince” Naseem Hamed, Chris Eubank Sr, Ricky Hatton, Amir Khan och Joe Calzaghe, bland flera andra stjärnor. Men när Warren äntligen lämnar boxningen (inte när som helst snart, insisterar han), kan han bli bäst ihågkommen för sitt partnerskap med Tyson Fury.

När Fury återvände från ett tvåårigt uppehåll 2018 var det Warren som chansade på den tidigare tungviktsmästaren. Eddie Hearn, Warrens främsta rival de senaste åren, har ofta erkänt att han ångrar att han inte värvade Fury. ”Han kallade det en satsning; Jag är en gamer av naturen, säger Warren med ett busigt leende. “Som barn arbetade jag med min pappa på loppen, där han drev en bookmaker. Senare blev jag en degenererad spelare. Jag gör inte så mycket med hästar och kort nuförtiden, men jag vilar mitt omdöme någon annanstans.”

Warren med WBC tungviktsmästaren Tyson Fury 2022

(Getty Images)

Warren hade arbetat indirekt med Fury tidigare, vilket gjorde samarbetet genomförbart 2018. Ändå erkänner Warren att han underskattade Furys rena talang. “Han hade några fruktansvärda problem. Han hade missbruk, han var självmordsbenägen. När jag träffade honom igen var han 25 kilo överviktig och vissa saker han sa tolkades fel eller så borde han inte ha sagt dem. Det här skrämde många människor, men jag vet hur han verkligen är.

“Jag tog honom till BT Sports (nu TNT) och de älskade honom, men han behövde fokus. Boxning var hans räddare.” Efter två “knockout”-kamper kunde Fury bli världsmästare igen, trodde Warren. Huvudhindret var unikt: den skrämmande Deontay Wilder, innehavare av ett proffsrekord på 40-0 med 39 KO.

Warren med Deontay Wilder och Fury inför deras första tungviktsmatch 2018

(Getty Images)

“Jag tryckte på för Wilder-kampen, eftersom jag visste att hans team skulle se det som ett lätt jobb, men det skulle det inte vara”, förklarar Warren. “Tyson gillade det, men inte alla runt honom deltog.” Fury var också obesegrad och betygsatte sig själv bättre än amerikanen. Tre år efter brittens mästarklass mot Wladimir Klitschko var Fury sublim igen. Det blev en rädsla i den nionde omgången när Wilder äntligen visade sin signaturkraft att ta ner Fury, men utmanaren fann motståndskraften att fortsätta. Sedan, i den sista omgången, kastade Wilder skottet för att definitivt avsluta det.

“Jesus. Jag trodde att det var över, med handen på hjärtat”, medger Warren. “Plötsligt, när domaren kom till “sex”, började Tyson resa sig. Han sa till mig efteråt: “Jag kunde” Jag känner inte mina ben. Om jag hade rest mig upp (tidigare) skulle jag ha vacklat överallt.'” Trots nedslagen hade Fury otur att lämna Las Vegas med bara oavgjort, men lämnade inga tvivel i sina revanscher med Wilder , vilket stoppade honom 2020 och 2021 för att vinna och behålla WBC-bältet.

Fury var tvungen att lämna duken två gånger i den första kampen mot Wilder

(SKYFFEL)

Fury håller guldet till denna dag, men två potentiellt karriärdefinierande slagsmål har undgått honom: en helt brittisk uppgörelse med Anthony Joshua och en obestridd titelkamp med Oleksandr Usyk. Slutligen är det senare dock planerat till februari i Saudiarabien.

Detta framsteg är ett bevis på Warren, men också på saudiernas glupska intåg i boxningen. Staten investerar pengar för att tvinga fram den här generationens största kamper – just när de verkar mer illusoriska än någonsin. Många kritiker ser denna saudiska satsning som en form av sporttvätt, men för en promotor är det bra att engagera sig.

Innan Fury vs Usyk äger rum kommer ett megakort att hållas denna lördag, med Anthony Joshua och Deontay Wilder huvudnamnen i en stjärnspäckad line-up. Koncentrationen av profiler och talang är oöverträffad, liksom det PR-partnerskap mellan Warren och Hearn. Warren har utsetts till värd för de pugilistiska festligheterna, vilket gör att han kan skryta om 44-åringen.

Warren i hörnet av besegrade Nigel Benn 1996

(Getty Images)

“De förändrade ansiktet på de flesta sporter, och det är inte en överraskning”, säger Warren. “Jag har varit med ett tag, de kanske gillar det med mig och de gillar George (Warrens son och affärspartner). Många av slagsmålen är faktiskt helt enkelt uppbyggda (av saudierna). Ingen annan kunde sätta ihop detta kort; det skulle inte vara ekonomiskt lönsamt.”

Trots allt tätare besök i Saudiarabien fortsätter Warren att satsa på brittisk boxning. I början av 2024 står den stigande mellanviktaren Hamzah Sheeraz inför ett steg upp i konkurrensen mot Liam Williams, och en uppdatering om lätt tungviktsutmanaren Anthony Yarde väntas.

Och när Warren finner ett ögonblick borta från boxning, vad det nu kan vara, kommer han att vara hemma hos Ronnie Scott, i sin box på Arsenal eller kanske på operan. “Jag har väldigt roligt”, ler han. “Men vet du vad? Även när det är dåligt har jag väldigt roligt.”